Comissions Obreres - Federació d'Ensenyament de Illes Balears

Comissions Obreres - Federació d'Ensenyament de Illes Balears
ensenyament

dijous 11 de octubre de 2018

11 d'octubre, Dia Internacional de la Nena

Des de la Federació Estatal d'Ensenyament a CCOO (FECCOO) reivindiquem, en el Dia Internacional de la Nena, el nostre ferm compromís amb la defensa dels drets fonamentals i la consecució d'unes condicions de vida dignes per a totes les nenes, els que pateixen amb més duresa els efectes de la violència, la discriminació, la pobresa i la manca d'oportunitats a tot el món.

CCOO recorda que per dotar les nenes d'una bona educació, de qualitat i igualitària calen recursos. En 2014, els països de l'OCDE i la UE van dedicar de mitjana un 4,88% i un 4,77%, respectivament, del seu PIB a centres educatius. A Espanya, aquest percentatge va ser del 3,7%, sent fins i tot inferior a les xifres de 2008.

L'escolarització en la primera infància té un alt impacte en els resultats acadèmics de nens i nenes, i, el que és més important, limita les desigualtats educatives entre els que tenen menys recursos econòmics i culturals, i els que més. Encara que en el segon cicle (3-6 anys) l'escolarització és gairebé universal, no és així en el primer (0-2 anys). La pròpia Unió Europea ha establert l'objectiu d'assolir un percentatge per a nens i nenes de 0 a 2 anys atesos en serveis educatius i de cura d'un 33% per a l'any 2020. El nostre país va aconseguir aquest objectiu en el curs 2014-2015, però la xifra global deixa grans diferències entre territoris.

A més, Espanya només inverteix el 1,3% del seu PIB en protecció social a la família ia la infància; lluny de la mitjana europea del 2,4% i molt lluny de la inversió de països com França, que dedica un 2,5% del seu PIB, o Dinamarca, amb el 3,5%. A diferència dels països de la UE, el sistema espanyol de protecció social a la infància és feble. Els països del nostre entorn tenen taxes de pobresa infantil molt més baixes que les d'Espanya, que inverteix molt poc en els seus nens i nenes, tot i que un de cada tres estan en pobresa i exclusió. Segons xifres oficials, actualment 1 de cada 3 nens i nenes viu en situació de pobresa o exclusió social. Som el tercer país de la Unió Europea amb més pobresa infantil, després de Romania i Grècia, i el segon amb la prestació per fill a càrrec més baixa i no universal.

Les altes taxes de pobresa infantil a l'estat espanyol no milloraran si no s'augmenta la inversió en infància.

Violència contra les nenes

Així mateix, des FECCOO denunciem el terrorisme masclista que en 2018 ha afectat sis menors assassinades i dues més en investigació, a mans dels seus pares, parelles o exparelles i exigim que el Govern asseguri la protecció dels fills i filles de les víctimes com es va establir en el Pacte d'Estat contra la violència de Gènere. Encara que des del 2015 la reforma de la Llei de la Infància va començar a considerar els fills i filles de les dones maltractades com a víctimes directes d'aquesta mateixa violència, en el que va d'any s'han superat tots els límits de l'horror i la barbàrie exercida contra aquestes nenes assassinades i les seves mares. Des FECCOO ens fem ressò de les recomanacions realitzades per l'ONU en què s'adverteix de la necessitat de suspendre el règim de visites en tots els casos en què el menor o la menor hagués presenciat, patit o conviscut amb manifestacions de violència. Això afectaria 840.000 menors, dels quals el 64,2% han patit violència directa.

Model coeducatiu

Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO creiem fonamental avançar en un model coeducatiu que afavoreixi un procés d'empoderament de les nostres nenes, que les acosti a les ciències, la tecnologia i la digitalització.

Per això sol·licitem que l'assignació de recursos i el finançament sigui suficient per promoure totes les mesures necessàries per avançar en l'eliminació de la pobresa, la discriminació per raó de gènere i l'eradicació de la xacra de les violències sofertes generalment per les nenes.

11 d'octubre, Dia Internacional de la Nena

dijous 11 de octubre de 2018